Dementie op jonge leeftijd

In Nederland hebben bijna 12.000 mensen dementie die jonger zijn dan 65 jaar. In het dagelijks leven loop je tegen verschillende problemen aan. Wat de oorzaak is van deze problemen blijft vaak lang onduidelijk.
Vaak denken mensen dat iemand overspannen, depressief is of relatieproblemen heeft. Wanneer je te horen krijgt dat het veranderde gedrag door dementie komt, kan dit duidelijkheid en wat rust geven. Ook bij de familie en naasten.

Vanuit onze ontmoetingscentra in de regio’s Utrecht en het Gooi bieden wij ondersteuning aan jonge mensen met dementie tussen de 50 en 70 jaar. Mensen met vaak nog een actief leven, zowel op werk-, sport- als op sociaal gebied. 
Door te sporten en te bewegen samen met lotgenoten en/of begeleiding geeft dit de mogelijkheid om even jezelf te kunnen zijn en niet de ziekte.

Onderdeel van onze begeleiding is een speciaal sportprogramma.

Het programma is bedoeld voor mensen met dementie op jonge leeftijd of actieve ouderen. Omdat we de hele dag op pad zijn, is het van belang dat je fysiek het programma aankunt.
Vanuit onze ontmoetingslocaties sporten jonge mensen met dementie samen met buurtbewoners bij omnivereniging Hercules in Utrecht en met de fitnessgroep in het Huis van Eemnes.

Vanuit “Het Huis van Eemnes” komen we elke woensdag samen om even de zinnen te verzetten. Naast sporten bij de fitnessgroep, drinken we koffie en lunchen we er op onze vaste stamplek in het café. ‘s Middags maken we een mooie wandeling in de omgeving of rijden we met de bus ergens naar toe. Bij slecht weer bezoeken we een museum of blijven we op locatie om daar de bibliotheek in te duiken of gezamenlijk een spelletje te spelen.

De sfeer is ongedwongen en vrijblijvend, waarbij niets moet en bijna alles mag. Met elkaar stellen we de dag samen, met bewegen als uitgangspunt en genieten we van mooie gesprekken en het delen van alledaagse dingen. 

We hebben een wekelijks programma

Onze jongere groepen treffen elkaar op maandag, woensdag en vrijdag in regio Utrecht. En op woensdag in regio ‘t Gooi. Wil je meer weten? Neem contact op met onze coördinatoren of met een begeleider

Jonge mensen met dementie- Hoe ziet je dag eruit? RTV Utrecht

Jungheimer Café te gast bij OC Utrecht
Reportage van RTV Utrecht

Meer weten? Stel je vraag aan één van de experts Dementie op jonge leeftijd | Dementie

Zorgvragersboekje

Folder: inzage in het dossier
PUUR. van jou:
Wijkzorgdossier
Woonzorgdossier