Mantelzorg en familie

Als je voor langere tijd voor een naaste met dementie zorgt, ben je mantelzorger. Dit kan bestaan uit persoonlijke zorg thuis, begeleiding tijdens doktersbezoek of het doen van boodschappen en huishoudelijke werkzaamheden.

Je vindt het vanzelfsprekend om te doen en het kan je waardering en voldoening geven. Ongemerkt kan het soms te zwaar worden en raak je overbelast. Hulp vragen vinden we vaak moeilijk (‘hij is al zo druk’ en ‘wat kan er nog?’).

Ondersteuning door je netwerk
Wat hulp van buitenaf kan dan het verschil maken. Zoals bij het in kaart brengen van wat mogelijk is, of bij het organiseren van een familie- en vriendengesprek. Want er kan nog heel veel. Een casemanager kan je hierbij helpen.

Voor veel mensen met (beginnende) dementie geldt dat ze vooral contact zoeken. Naast familie en vrienden die kunnen bijspringen, zijn er verschillende initiatieven die je op weg kunnen helpen. Als je hulp nodig hebt van bijvoorbeeld een vrijwilliger, zoals maatjesprojecten en Dementalent.

“Een maatje om ermee op uit te gaan.”

Delen met lotgenoten
Ook zijn er Alzheimer Cafés waar je informatie kunt krijgen over de ziekte en in contact kunt komen met lotgenoten. 
Alzheimer Café en Trefpunt | Alzheimer Nederland (alzheimer-nederland.nl)

Contact
Heb je meer vragen over wat King Arthur Groep voor je kan betekenen? De casemanager kan jou op weg helpen. Je kunt zelf contact opnemen met een kwartiermaker uit jouw regio. Klik hier voor de contactgegevens. 

Mantelzorger Nel, echtgenote logee van Logeerhuis Cederhorst:
Als je zorg lang wilt volhouden is het heerlijk als je het een weekje niet hoeft te doen.

Nuttige links

Alzheimer Nederland heeft een Podcast gemaakt waarin verhalen en tips van mantelzorgers worden uitgewisseld. De moeite waard om naar te luisteren.
Klik hier en u komt bij de podcast.

Je staat er niet alleen voor. Op dementie.nl kom je in contact met anderen die hetzelfde meemaken. Praat mee op het forum| doe mee met online gespreksgroepen| of lees én schrijf verhalen en gedichten over dementie bij een dierbare. https://www.dementie.nl/ervaringen-delen

Je kunt ook gratis de DementieLijn bellen: 0800-5088. Zij bieden een luisterend oor en kunnen jouw vragen beantwoorden. Deze lijn is 7 dagen per week bereikbaar van 9.00 – 23.00 u.

Of mail een expert en ontvang binnen 5 werkdagen een persoonlijk antwoord van een deskundige. https://www.dementie.nl/onze-ondersteuning/onderwerpen

 De medewerkers zijn deskundig en wat je hen vertelt blijft vertrouwelijk.

Het kan zijn dat je voor vergoeding van vervangende mantelzorg in aanmerking komt. Je leest erover op de pagina: Mantelzorg vergoeding (update: 2024) – Zorgwijzer

Zorgvragersboekje

Folder: inzage in het dossier
PUUR. van jou:
Wijkzorgdossier
Woonzorgdossier

Zorgen voor je naaste met dementie, voelt vanzelfsprekend. Het kan óók pittig zijn. Weet dat je niet alleen bent. Bekijk deze flyer. Voor informatie en hulp.