Raad van Toezicht

MEVROUW MR. H. (HELENE) WUST
VOORZITTER RVT

Mevrouw Mr. H. (Helene) Wüst (voorzitter RvT), programmadirecteur ESHPM-Erasmus Centrum voor Zorgbestuur.
Na haar juridische opleiding (sociaaleconomisch recht en jeugd- en familierecht) voerde haar loopbaan onder meer langs de universiteit, de provincie, gemeenten en het organisatie adviesbureau Andersson Elffers Felix. Tijdens haar eerste functie in de zorg werd zij gegrepen door deze sector.
Ze bekleedde leidinggevende posities bij woonzorgcentrum Vivium en het landelijke kenniscentrum voor de langdurige zorg Vilans. Voorafgaand aan haar overstap naar het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur bestuurde zij de zorgorganisatie St. IJsselheem. 
Helene Wüst heeft zich in haar werk toegelegd op veranderkunde, met als doel vernieuwingen te bereiken op zo’n manier dat mensen er zelf mee aan de slag willen. Kwaliteit van leven voor cliënten vraagt volgens haar om kwaliteit van leren door professionals. Hoe bestuurders daaraan ondersteunend kunnen zijn, is een van haar aandachtspunten in haar werk.
Helene Wüst is vanaf 1 juli 2018 programmadirecteur van de Top Class.
Daarnaast is zij lid Raad van Toezicht bij Sherpa in Hilversum (organisatie voor mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking) en lid Raad van Toezicht zorggroep Archipel in Eindhoven.


DE HEER DR. M. (MARTIN) G. KAT
LID RVT

De heer Dr. M. (Martin) G. Kat (lid RvT) is psychiater-psychotherapeut en sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw gespecialiseerd in de ouderenpsychiatrie waaronder dementie.
Hij werkt in eigen praktijk en in een huisartsenpraktijk.
Voorts is hij docent ouderenpsychiatrie, adviseur op dit terrein en consulent bij het Centrum voor Consultatie en Expertise. Hij schreef onlangs het boek: Ouderenpsychiatrie: de praktijk, het herkennen en signaleren van psychische en psychiatrische aandoeningen.   


DE HEER COR CALIS
LID RVT

De heer C. (Cor) Calis (lid RvT) Na mijn middelbare school ben ik min of meer toevallig in de zorg terechtgekomen en deze wereld heeft mij nooit meer losgelaten. 
Ik ben inmiddels meer dan 40 jaar werkzaam in de gezondheidszorg: als verpleegkundige, manager, directeur, bestuurder, adviseur en sinds 2012 ook als toezichthouder in verschillende zorginstellingen. Ik heb inmiddels een ruime bestuurlijke ervaring opgedaan in de zorg.
Momenteel ben ik lid van de Raad van Toezicht van het Bovenij ziekenhuis in Amsterdam en ben ik voorzitter van de Raad van Toezicht van de stichting  Maria Dommer te Maarssen. Daarnaast ben ik lid van het bestuur van de NVTZ. 
In het verleden was ik toezichthouder bij de Huisartsenposten Amsterdam en lid van het bestuur van de stichting Planetree.
Ik heb het toezicht houden de afgelopen jaren zien veranderen van het klassieke toezicht “op afstand” naar een meer actief toezicht waarin het spel van afstand en nabijheid tussen RvT en RvB met zorg gespeeld moet worden.
Daarnaast ben ik in de loop der jaren steeds meer waarde gaan hechten aan de inbreng van cliënten, verwanten en medewerkers, ook  buiten de traditionele verhoudingen met de Cliënten- en Ondernemingsraad.
Toezicht is in mijn ogen niet meer vrijblijvend, maar moet er op gericht zijn waarde toe te voegen aan de kwaliteit van de zorg, de organisatie en de besturing van de organisatie.
In mijn adviespraktijk houd ik mij voornamelijk bezig met vraagstukken op het gebied van strategie en medezeggenschap waarbij de langdurige zorg mijn bijzondere belangstelling heeft.


GGD Utrecht, toezichthouder WMO

Rapport GGD Toezicht KV en AO
Klik hier voor het rapport