Vrijheid. Mogen zeggen wat je wilt. Mogen doen wat je wilt. Is dat vrijheid? Wel zolang dit met respect voor elkaar gebeurt.

En wat is vrijheid als je te maken hebt met dementie? Kan je dan doen wat je wilt? Als degene met dementie én als mantelzorger?

Onze klanten geven aan tevreden te zijn en geven een 8,5 aan onze zorg en begeleiding. Vooral de communicatie en de professionaliteit worden genoemd. Maar ook is gevraagd om meer zeggenschap. Zelf nog meer kunnen aangeven welke begeleiding je wilt en bij je past.

In 2020 treedt de wet Zorg en Dwang in werking. Nou kunnen we zeggen: weer een wet en weer registraties die erbij komen? Maar tegelijkertijd biedt deze wet ons een kans: het is een wet die zorgt voor meer zeggenschap en vrijheid voor mensen met dementie.

Hoe? De wet geeft aan dat zolang iemand zelf kan beslissen, ook zelf moet kunnen aangeven wat hij of zij wil. En als we toch denken dat het in iemands belang is om zorg te bieden die iemand niet wil, dan worden we uitgedaagd eerst op zoek te gaan naar alternatieven.

Dit brengt ontegenzeggelijk dilemma’s mee tussen veiligheid en vrijheid. Bijvoorbeeld iemand die naar buiten wil. Je mag de deur niet zo maar dicht houden, terwijl je betwijfelt of diegene nog veilig over straat kan. Wat dit in de praktijk betekent, gaan we met elkaar ervaren en oplossen. We komen vast tot goede alternatieven.

Laten we hierbij vooral voor ogen houden: Ieder mens heeft recht op vrijheid. Ook met dementie.

Inspiratie en innovatie

Vanaf 1 januari is het ontmoetingscentrum Amersfoort te vinden in een andere ruimte in het Middelpunt aan het Spinetpad 2, met een eigen entree aan de Stradivariusstraat.

De open dag staat gepland op vrijdagmiddag 31 januari 2020.

Vanaf 16 december is ontmoetingscentrum Utrecht te vinden aan de rand van Tuindorp en Witte Vrouwen. Om precies te zijn, de Jan van Galenstraat. Daar hebben zij de beschikking over een mooie lichte ruimte, een royale serre met piano en biljarttafel en een parkachtige tuin. Onze buurman is restaurant de Helden.

Een laagdrempelige inloop met uiteenlopende activiteiten, waaronder ‘natuurlijk bewegen’ en themadiners waarbij samen met De Helden wordt opgetrokken. In januari benoemen we activiteiten coördinator en gaan we aan de slag met het plan van aanpak. Wordt vervolgd. 

Een deel van de opbrengst is voor het Ontmoetingscentrum van King Arthur Groep in Achterveld. Met het ontvangen geld zal een naaimachine en/of platenspeler gekocht worden.

Ontmoetingshuis Amersfoort heeft na het succes van de brain trainer nu ook de belevingskoffer aangeschaft, heerlijk om in de donkere winterdagen binnen mee aan de slag te gaan met elkaar. De aanschaf van een Cradle staat nu nog op het wensenlijstje.

In 2018 mochten wij van de Gemeente Amersfoort vanuit het Toekomstfonds Innovatie Welzijn en Zorg subsidie ontvangen voor de start van een logeerhuis in Amersfoort. Het pilot jaar zit er op! Wij kijken terug op een leerzaam jaar en gaan door. Omdat het belangrijk is de opgedane kennis te delen (een van de doelen) is de eindverantwoording in magazinevorm voor handen, maar ook digitaal klik hier.

In de eerste helft van december organiseerde Ontmoetingscentrum Utrecht het 2de familie diner. Een etentje met mantelzorgers en deelnemers. Een heel mooi voorbeeld van samenzijn en lotgenotencontact. De partners worden gevraagd ook te helpen met de voorbereiding en natuurlijk de afwas. De deelnemers genieten weer van even samen iets anders doen met hun partner, zoon of dochter. Vooral ook heel veilig voor ze met hun maatjes om zich heen en toch iets “normaals”, lekker uit eten met elkaar. Er wordt dan niet over ze gesproken maar met ze, over de ziekte maar ook over fijne herinneringen.

In december vindt er een verbouwing plaats in Wijkcentrum De Nieuwe Sleutel, er komen schuifdeuren, waardoor de ruimte van King Arthur Groep vergroot kan worden. In de nieuwe ruimte komt een nieuwe keuken waarin de begeleiders dagelijks samen met de deelnemers de warme maaltijd kunnen gaan bereiden.

Op basis van onze ervaringen in het pilot jaar is het idee ontstaan de Medido ook in het logeerhuis in te gaan zetten. Begin 2020 krijgen wij de beschikking over 6 Medido’s om in te zetten in Ontmoetingshuis Amersfoort en 4 in de thuissituatie bij mensen met dementie.

De Medimo is een medicatiedispenser. De medicatiedispenser is als innovatie naar voren gekomen vanwege de mogelijkheid om de volgende zaken te realiseren:

  • Meer zelfredzaamheid van de logé
  • Minder inzet van begeleiding nodig gedurende medicatiemomenten;
  • Tijdbesparing voor primaire proces.

De gedachten hierachter is primair geweest dat wij tijdens het tijdelijke verblijf het beheer van de medicatie niet over nemen, maar juist in eigen beheer laten zodat na thuiskomst het proces gecontinueerd kan worden.

Kom ook naar ons Kennis Zorg Café op 4 en 13 februari met een workshop over de nieuwe wet zorg en dwang. Annemarie Bolder van Ervarea laat zien wat deze nieuwe wet voor ons in de praktijk betekent!

Zie voor meer informatie en aanmelden de flyer

Groei

Hoe staan we ten opzichten van onze uitdagingen!

Cijfers

Klanttevredenheid
In 2019 hebben we een
 tevredenheidsonderzoek uitgevoerd onder onze zorgvragers.
Wij vinden het opvragen van de tevredenheid een belangrijk onderdeel van het behouden en verbeteren van onze kwaliteit. Voor de uitvoering van dit onderzoek is samengewerkt met een onafhankelijk onderzoeksbureau genaamd Triqs.

Voor dit onderzoek zijn verschillende vragenlijsten uitgezet onder alle zorgvragers van King Arthur Groep. De vragenlijsten waren afgestemd op de dienstverlening waar de desbetreffende zorgvrager op dat moment gebruik van maakte. Op deze manier konden er specifiekere vragen worden gesteld en dit gaf ons een nauwkeurig beeld. Het percentage cliënten/mantelzorgers/vertegenwoordigers dat de vragenlijst heeft ingevuld is gemiddeld 47%.

Belangrijkste uitkomsten
Triqs heeft per dienstverlening een rapport geschreven. In deze rapportages scoort de King Arthur Groep hoog op deskundigheid en professionaliteit. De wijze van communicatie wordt ook gewaardeerd, afspraken worden nagekomen en zorgvragers worden regelmatig op de hoogte gesteld. Als laatste wordt de fijne sfeer benadrukt. King Arthur Groep is altijd op zoek naar manieren om te leren en te verbeteren. Zorgvragers geven aan beter geïnformeerd te willen worden over hun rechten en plichten. Ook kan de zeggenschap van cliënten en hun naasten in sommige situaties nog verder vergroot worden. Deze verbeterpunten zijn opgenomen in het kwaliteitsplan van 2020.

Cijfers

8,5
Rapportcijfer

53,8
NPS Score

Zorgvragers

 

 

Zorgvragers per financieringsvorm

 

 

Teamleden

Nieuw

12
Nieuwe teamleden

7
Nieuwe vrijwilligers

15
Nieuwe stagaires

34
Totaal

Uitstroom

4
Uitstroom teamleden

2
Uitstroom vrijwilligers

0
Uitstroom stagaires

6
Totaal

Totaal aantal mensen momenteel actief

300