Na de diagnose

Hoe gek het ook klinkt, een diagnose kan een opluchting zijn. Voor jezelf en voor je omgeving. Er is immers plotseling een aannemelijke verklaring voor de veranderingen die je hebt opgemerkt. De vragen en zorgen die je hebt, kunnen stress veroorzaken. Duidelijkheid over wat er aan de hand is, maakt dat je de juiste hulp en ondersteuning kunt zoeken. 

*Klik op een kiezel om verder te lezen.                                

Wat kan je doen? 

Welke hulp zoek je, nu je weet dat het dementie is? En wat kan je nog verwachten? Hoe ziet je leven met dementie eruit? Welke impact heeft het? 

Casemanager aanvragen

De casemanager wijst je de weg na de diagnose en is op de hoogte van de mogelijkheden. In elke regio zijn er casemanagers werkzaam, waar je via je huisarts naar kunt worden doorverwezen. Ook zijn er Alzheimer Cafés waar je informatie kunt krijgen over de ziekte en in contact kunt komen met lotgenoten. 

Netwerkondersteuning

Wat kan je nog meer doen? Je eerste reactie na de diagnose is mogelijk je terugtrekken. Deel met familie, vrienden, kennissen en buren wat er aan de hand is. Breng in kaart wat je belangrijk vindt en wat je wilt. Dit maakt dat je nog lang je leven kunt leiden, zoals je wilt. De casemanager kan hierbij helpen.

Nuttige links

Dementie is nog niet te genezen. Toch zijn er genoeg redenen om te onderzoeken of er sprake is van dementie. Een diagnose haalt de onzekerheid weg en helpt je passende hulp te vinden.
Op dementie.nl vind je 10 redenen om een diagnose te laten stellen.

Er is veel te regelen als jijzelf of je naaste dementie heeft. De checklist van Alzheimer Nederland, met belangrijke zorg- en hulpzaken om te regelen bij dementie, helpt je hierbij. 
Hier lees je wat je in het begin moet regelen, wat er later op je pad komt en hoe het verder moet als thuis wonen niet meer gaat. 

De juiste zorg vinden

Welke hulp kun je allemaal krijgen? Bekijk hier de podcast Door met Dementie