Leven met dementie

Je hebt een vorm van dementie. Je hebt een ziekte. Maar je bént dat niet.
Iedereen heeft een verleden, heden en toekomst. Ooit zei één van de deelnemers: ‘Ik was verpleegkundige. En nu begint mijn dementie carrière.’  

*Klik op een kiezel om verder te lezen.

Wat dementie betekent voor je leven, hangt van veel factoren af. Ook verandert de impact in de loop van de tijd. Het vraagt dus telkens weer aanpassing en omgaan met de situatie. Voor jezelf en voor de mensen op je heen. 

Wat kan je doen?

Actief blijven door mee te doen met activiteiten in je omgeving of door vrijwillig een rol te vervullen. Bijvoorbeeld bij een ontmoetingscentrum 

Ook kan je samen met een begeleider thuis in kaart brengen wat je graag zelf wilt doen en waar je hulp van anderen bij wilt. Denk aan meedoen met een koor, sporten, boodschappen doen. Vaak kan je nog veel met een paar kleine aanpassingen. Begeleiders zijn goed op de hoogte van de mogelijkheden. 

En wil je als mantelzorger af en toe wat langer de tijd voor jezelf, dan kan je ook denken aan het logeerhuis, waar wij respijtzorg bieden. Je komt weer op adem en kunt daarna weer opgeladen samen verder.  

Door dementie heb je veel aan je hoofd
Voor hulp en advies kun je terecht op dementie.nl. Hier vind je alles over omgaan en leven met dementie. 

Door met Dementie

Beluister de podcast. De diagnose is er, maar dan?