Eerste symptomen

Steeds vaker vergeet je wat. Je weet niet meer waar je sleutels zijn of wat je van de week gedaan hebt. Op een bepaald moment lukt het je niet om het beeld van een gebeurtenis terug te halen. Of je komt niet op namen en vertelt regelmatig hetzelfde verhaal. Het kan ouderdom, vitaminegebrek of overbelasting zijn, maar het kan ook dementie zijn.

*Klik op een kiezel om verder te lezen.

Wat kan je doen?

Ga naar je huisarts zodat hij of zij met jou kan onderzoeken wat er aan de hand is.
Er zijn geheugenpoli’s in het ziekenhuis waar je onderzocht kunt worden. En in korte tijd weet je waar je aan toe bent.

Kun je geheugenproblemen voorkomen of verminderen?

Bewegen is het enige waar wetenschappelijk bewijs voor is dat het de achteruitgang van het geheugen vermindert. Bovendien geldt dat wat goed is voor je hart, ook goed is voor je hoofd, zoals gezond eten en niet roken. 

In contact blijven met anderen en dingen blijven doen waar je plezier aan beleeft, zijn minstens zo belangrijk. Want als iets slecht is voor je hart en hoofd, dan is het stress.

Doe mee met een wandelclub of ontmoetgroep waar mensen samenkomen die op zoek naar zijn contacten met gelijkgestemden. 

Hoe overtuig je iemand met geheugenproblemen naar de huisarts te gaan? Lees verder

Geheugenverlies, vergeetachtigheid en dementie worden vaak door elkaar gebruikt. Maar het zijn verschillende dingen. Hier krijg je uitgelegd hoe het zit.

Wetenschappers denken dat tot 30% van het aantal gevallen van dementie voorkomen kan worden, als we allemaal gezonder gaan leven. Wat zijn dan de belangrijkste risicofactoren en wat kun je er zelf aan doen? Lees verder