Jonge mensen met dementie
King Arthur Groep gaat naar het museum, wandelt en sport met jonge mensen met dementie.
Activiteitenprogramma voor jonge mensen met dementie
Ons OC Utrecht aan de Jan van Galenstraat 6, biedt ondersteuning aan mensen met dementie, voor de groep ‘jonge mensen met dementie’ (tot 70 jaar) is er een speciaal sportprogramma. In dit artikel gaan we in gesprek met Jan Baars, begeleider bij King Arthur Groep.
Jan, jij rolt “dementie in beweging” én “er op uit met dementie” uit in de regio, waarom is het belangrijk dat jij je hier voor inzet?
Een veel gehoorde uitspraak waarom mensen zo graag sporten: Even mijn hoofd leegmaken. Dat geldt ook voor mensen met dementie, even hun gedachten kunnen verzetten even niet bezig zijn met de ziekte in je hoofd. Bovendien, beweging helpt mensen met dementie te herontdekken dat ze nog veel dingen wel kunnen. Sport en spel zorgt ervoor dat op een ongedwongen en plezierige manier mensen gaan bewegen. Maar sport en spel verbindt ook, dus contacten maken is dan ook eenvoudig. Mijn ervaring is dat iedereen geniet van het sporten, want iedereen kan sporten, wanneer je de oefening maar aanpast aan de persoon.
Wat houdt het programma “eropuit gaan met mensen met dementie” in?
Hiermee brengen we de mensen weer op een veilige en voor hen overzichtelijke manier weer een beetje in de maatschappij. Kunnen ze weer meedoen. Ze komen op plaatsen waar ze vroeger ook kwamen, bezoeken musea waar ook andere mensen komen en drinken een kop koffie in een cafeetje. Zaken die voor heel veel mensen normaal en fijn zijn. Dus voor hen ook. Daarnaast geef je weer nieuwe impulsen voor het maken van contact. De mens is nu eenmaal gebouwd voor het maken van contact en iets te doen hebben. De basis van dit programma.
Wat doet het met jou als sporttrainer?
Ik vind bewegen en buiten zijn heerlijk, daarnaast kan ik ook oprecht genieten van het contact met mensen. Dat is de reden dat ik al jaren sporttrainer ben en daarnaast ook jarenlang wandeltochten heb georganiseerd. Doordat ik in persoonlijke kring met dementie in aanraking ben gekomen ontdekte ik dat juist deze dingen snel verdwijnen uit hun leven. Daar wil ik graag verandering in brengen.
Wanneer is het project voor jou een succes?
Het project is voor mij succesvol wanneer ik zie dat in alle Ontmoetingscentra van de King Arthur Groep mensen genieten van dit programma. Dus wekelijks hun portie sport en spel krijgen maar ook wekelijks eropuit gaan. Genieten van dat wat voor velen vroeger heel gewoon was.
Je gaat altijd samen met een vrijwilliger op pad. Welke competenties zijn er nodig als vrijwilliger, moet je heel sportief zijn, of juist een goede gezonde lunch kunnen verzorgen?
Voor de twee activiteiten zijn we op zoek naar mensen die graag onze deelnemers begeleiden. Het is niet noodzakelijk erg sportief te zijn, maar je moet het wel aandurven om met deze groep te gaan sporten. Begeleiding en stimulering bij de oefeningen is belangrijker dan zelf met een bal om kunnen gaan bij wijze van spreken. Voor het eropuit gedeelte geld eigenlijk hetzelfde. Of het nu een wandeling is of een bezoek aan een museum, contact maken is hier het hoofdonderdeel. Praten over de dingen die je ziet kan een aanleiding zijn voor een dieper gesprek. Ervaring leert dat hier veel behoefte aan is bij deze mensen. Doordat we op de woensdag deze twee onderdelen aan elkaar knopen hebben we eigenlijk geen tijd om een uitgebreide lunch op tafel te zetten. Hiervoor zou het fijn zijn wanneer iemand dit voor ons kan regelen wanneer wij op de sportschool zijn.
Met als toetje, gezellig samen genieten van de lunch.
Je bent het programma in Utrecht gestart en wil dit uitrollen over de andere locaties van King Arthur Groep. Waaraan dank je in Utrecht het succes?
Het succes in Utrecht is te danken aan het mooie team mensen waar we mee werken. Het eropuit gedeelte bijvoorbeeld wordt volledig omarmd door de collega’s. Zij zien hoe fijn het voor de mensen is en genieten er daarom ook oprecht zelf van. Zij zoeken ook zelf steeds weer het uitje uit en zien het als “Hun” programma. Wat we ook merken is dat mensen minder snel geïrriteerd raken. Er is zoveel afleiding door wat ze zien onderweg. Maar ook zitten ze steeds letterlijk in een andere setting ten opzichten van elkaar. Dit zorgt dat de irritatie grens minder snel bereikt wordt. En dat geeft ruimte om te genieten van een fijn moment. Voor de mensen die achterblijven in het OC zien we dat er letterlijk rust komt. De dynamiek in een kleine groep is heel anders als in een grotere groep. De opsplitsing zorgt ervoor dat de wat stillere mensen meer naar buiten treden. Hoe fijn is dat voor hen.
Door dit alles merken we dat mensen graag naar ons toekomen en er regelmatig verbaasd over zijn als het tijd is om alweer naar huis te gaan.
Voor wie zijn de programma’s bedoeld?
Het specifieke woensdagprogramma is bedoeld voor de mensen met dementie op jongere leeftijd of de actieve ouderen. Omdat we eigenlijk heel de dag op pad zijn, moeten zij fysiek het programma wel aan kunnen. Vaak zien we dat de actieve ouderen ook op mentaal niveau prima met de jongere mensen overweg kunnen. Actief van lijf en leden geeft is ook vaak een afspiegeling van een wat jonger brein.
Is er nog ruimte voor nieuwe deelnemers?
Absoluut! Spreekt het programma je aan en wil je als deelnemer meedoen, dat kan ook, bel of mail Jan Baars bij OC Utrecht, 06-81120367, jan.baars@kingarthurgroep.nl
Ben jij geïnteresseerd om als vrijwilliger aan de slag te gaan en wil je Jan behulpzaam zijn?
Jan is op zoek naar vrijwilligers die kunnen ondersteunen bij de activiteiten, spreekt een van de programma’s je aan en wil je behulpzaam zijn?
Voor de woensdag zijn we op zoek naar mensen die ons op de sportschool willen opvangen en de mensen mee willen begeleiden, in de middag ga je gezellig mee met de bus voor een wandeling op een mooi landgoed en bij regen zoeken we een mooi museum op. Tijdbesteding bij het sporten ongeveer 1.5 uur (11.15 tot 12.45), in de middag ongeveer 3 uur (14.00 tot ca 17.00).
Film programma “Met dementie in beweging” en “Erop uit”
https://vimeo.com/379738365
Nieuws
Een reportage over het Jungheimer Café vanuit ontmoetingscentrum Utrecht.
Klik op de afbeelding om de reportage te bekijken.
King Arthur Groep publiceert in Informatiekrant Zorg en Ondersteuning in gemeente De Bilt 2021:
Klik hier voor het artikel.
Tags: jongdementerende, jong dementerende, jonge mensen met dementie