Ontmoetingshuis Amersfoort

Logeer-/ontmoetingshuis Cederhorst

Cederhorst ligt op de zorgcampus van GGZ Centraal, beter bekend als Zon en Schild. Een bosrijk park langs de weg tussen Amersfoort en Soesterberg alwaar u zich op vakantie voelt. Het park is openbaar met mooie aangelegde paden. U kunt er heerlijke wandelingen maken en er rijdt alleen langzaam rijdend bestemmingsverkeer. In het park kunt u een restaurantje, een kapsalon, een winkeltje en een kapel vinden. Het gebouw stamt uit de jaren 70 en in die stijl is het dan ook ingericht.

Vanuit de lichte serre kijkt u uit over het groen rondom Cederhorst het bos in. In deze ruimte kunt u heerlijk rustig een boek lezen of een denksport doen. Aan de serre grenst de woonkamer annex ontmoetingsruimte waar verschillende activiteiten plaatsvinden en/of televisie gekeken kan worden. De keuken van Cederhorst is geïntegreerd aan de woon-/ontmoetingsruimte. Deze drie ruimtes vormen tezamen de kern van Cederhorst.

Cederhorst biedt plaats aan 6 logeergasten. De logeerkamers zijn gezellig en in eigen stijl ingericht. Het staat u vrij om daar uw rustmoment te nemen wanneer daar behoefte aan is. De badkamers zijn gelegen in de gang van de logeerkamers en worden gedeeld onder de gasten. Elders in het gebouw is een lange gang met zitbanken waarvan u een blik kunt werpen op de binnenplaats aangekleed met prachtig gevulde bloembakken.

Klik hier voor de routebeschrijving
Klik hier voor de routekaart

Dank je wel voor het fotoboekje

Wij hebben vandaag op ons huisadres het fotoboekje van Wim ontvangen. Heel erg leuk en bij deze hartelijk bedankt. We wachten nog even tot we weer op bezoek mogen bij Wim in de Rinnebeek om het samen met hem te bekijken. Door het boekje realiseren mijn man en ik ons weer dat het toch wel een prachtige faciliteit is die jullie bieden. Fijn in het bos, fijne mensen en een hele fijne oplossing voor beginnend demente mensen en hun familie. We hebben er dankbaar gebruik van gemaakt en dragen jullie een warm hart toe.

Francoise en Johan, familie van Wim Timmer

Gastvrijheid
Zoals u gewend bent van King Arthur Groep, staat ook bij Cederhorst gastvrijheid hoog in het vaandel. Partners, mantelzorgers en overige familie en vrienden zijn welkom om een hapje mee te eten, mee te doen met een activiteit of zomaar onder het genot van een drankje of kop koffie een praatje te komen maken. Wij raden u aan om alvorens te komen logeren een paar keer te komen meedoen met de ontmoetingsgroep zodat u al gewend bent aan de omgeving waar u binnenkort tijdelijk zult verblijven.

Activiteiten
Ook hiervoor geldt; Alles mag, niets moet. De activiteiten die geboden worden variëren van wandelen, samen koken, spelletje doen, zingen, bingo-avond etc. tot een spel biljart. Een team van begeleiders en vrijwilligers staan voor u klaar om u een zo prettig mogelijk verblijf te bieden.

Logeren en ontmoeten is meer dan een dak boven je hoofd. Wij hopen dan ook dat u zich thuis zult voelen in Cederhorst.

Klik hier voor de infographic respijtzorg
Klik hier voor de column van Simone over hoe zij het werken in het logeerhuis ervaart.

Persiflage op de Muppetshow

Hij is een jonge man met dementie. Welke vorm is niet echt definieerbaar. Wel komt sterk naar voren dat hij woordvindproblemen heeft en zeer a-praktisch is. In het logeerhuis proberen we hem zoveel mogelijk te bieden wat bij zijn beleving aansluit. Hij is voor het merendeel van de begeleiders een leeftijdgenoot. Hij bezit naast zijn sombere dagen een overdosis aan humor. Dit maakt de omgang en benadering met/naar hem anders dan bij de logees van oudere leeftijd. We sluiten bij hem aan in zijn muziekvoorkeur, tv-programma’s en regelmatig worden er herinneringen opgehaald over muziek en tv uit onze jonge jaren. Zo ook de Muppetshow.

Door zijn woordvindproblematiek kan hij niet echt vertellen wat hij er zo leuk aan vond maar opeens brengt hij uit; “Die kok, fantastisch”.

Het bracht mij op een idee om samen met hem in de keuken de lunch te maken. Het worden pannenkoeken. Hij maakt met intensieve begeleiding en instructies samen met mij het beslag. Daarna gaan we samen bakken. Het lukt hem niet zelfstandig maar samen de lepel vasthouden, beslag scheppen en in de pan doen gaat prima.

Ondertussen rammelen we met potten en pannen en maken de geluiden van de Zweedse Kok van de Muppetshow. Eeteudefreudehtudefreude fuut. EEEEEHoppa, als er een pannenkoek in de pan wordt omgekeerd. Hilarisch. We hebben samen veel schik en lachen wat af. De overige logees slaan het gebeuren in de keuken met grote ogen gade. Sommigen moeten er ook onbedaarlijk om lachen wat onze gekkigheid alleen maar aanmoedigt.

Dan na enige tijd staat er een grote stapel pannenkoeken op tafel. Vol trots zegt hij; de Muppets hebben dit gebakken. Een volzin in één keer.

Dit staaltje theater van hem en mij met interactie van de andere logees, bleef het gesprek van de dag. Nog regelmatig moeten we er samen om lachen.

Heerlijk om iemand die soms zo’n moeite heeft met zijn situatie zo onbedaarlijk te zien lachen en die dan even, heel even maar al zijn ellende kan parkeren voor een hilarisch moment. Het verdriet bestaat dan even niet meer.

Bij deze wil ik jullie alsnog laten weten dat zowel Willem als ik erg tevreden is over het logeren bij de King Arthur groep. Het is een beetje laat, want het dagelijkse programma en alles wat er gebeuren moet, slokt mij weer helemaal op, maar het is toch zeer gemeend! Willem heeft het fantastisch gehad. Hij is voor vol aangezien door jullie allen, is goed op waarde geschat en dat gaf hem veel zelfvertrouwen. Mooi om te zien. Jullie hebben daar een omgeving waar hij heel mooi in paste. Toen wij bij jullie weggingen, zei hij dat hij gauw weer terug wilde, omdat hij zulke goeie gesprekken ‘met de mannen’ had. Inmiddels is hij dat weer kwijt, maar het geeft wel vertrouwen dat het wat Wim betreft al eerder dan wat ik zelf dacht (oktober) weer zou kunnen logeren. Als ik weet wanneer het weer handig/ nodig is, zal ik dat bijtijds laten weten. 

Nogmaals dank aan jullie hele team voor de goede zorgen voor Willem en tot de volgende keer!

Amersfoort, 27 zienderogen april 2019

Lieve mensen,

Het begin van mijn logeerpartij op Cederhorst als gebouw en King Arthur Groep als logeeradres waar we een natje en een droogje kunnen krijgen en waar we bezig worden gehouden, maar vooral veel wandelen als het goed weer is.

De aanloop als begin op mijn toekomstige logeeradres ging niet over rozen. Ik dacht zelfs, deze rare start; doos kapot, later ook mijn weekendtas weg, al met al denkend “kan ik hier dan nog wel verpozen?”

Mijn gedachten hierover veranderden zienderogen, daar ik met de leiding en vrijwilligers zo’n warme reactie voelde voor alles wat er gebeurd was. Daarmee hebben jullie met mededogen het kwartje doen laten vallen en ik dacht; bij deze vriendelijke mensen kan ik wel langer blijven. Jullie reactie op de dingen die gebeurd zijn hebben ertoe bijgedragen om hier tot en met 6 mei te blijven. Jullie warme interesse en reacties hebben mij goed gedaan en hebben ertoe geleid dat ik het hier leuk vind en naar mijn zin heb.

Daar dank ik jullie heel hartelijk voor.

Jaap Duursema.

Note; de briefschrijver heeft toestemming gegeven om zijn naam voluit te publiceren.

De tekst is letterlijk overgenomen van zijn met de hand geschreven brief aan het team.

King Arthur Groep

Logeerhuis Amersfoort

Voor het raadplegen of het vastleggen van de beschikbaarheid  kunt u contact opnemen met Petra Visser 06-18 412 141 of 035-20 50 950.

Nieuwsbrief

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Programma

Beluister hieronder het interview met Ester Kraak bij de golfbreker.

De verbouwing

Klik voor meer foto’s