Ontmoetingscentrum Achterveld

DE OUDE BIEB, Walter van Amersfoortstraat 54 te Achterveld

In de leegstaande oude bibliotheek komen in het kader van de participatie maatschappij een drietal initiatieven bij elkaar, begeleiding, ondersteuning en activiteiten voor mensen die met (beginnende) dementie die nog in de thuissituatie wonen (King Arthur Groep); Een begeleid wonen project voor jongeren vanaf 18 tot 21 jaar (Klein Agteveld) en De Buurthuiskamer (DAVA).

Foto: Gebruikers De Oude Bieb en hun doelgroep

Ontmoetings- en activiteitencentrum King Arthur Groep

In ons ontmoetingscentrum in Achterveld bieden wij samen met vrijwilligers een laagdrempelige, warme en huiselijke omgeving aan mensen met dementie.

Er zal veel interactie zijn met de andere gebruikers van het gebouw, waardoor deelnemers het gevoel hebben nog deel uit te maken van de maatschappij.

Een locatiecoördinator, begeleidt deelnemers en hun naasten en helpt vrijwilligers bij het runnen van het ontmoetingscentrum.

Team Achterveld staat voor u klaar op maandag en woensdag. 

Participatiebroedplaats

In deze voorjaarsnota is op pagina 9 de “Participatiebroedplaats Achterveld” te vinden.

Hoe gaat het er uitzien?

Het ontmoetingscentrum heeft een eigen ingang aan de achterzijde. Er zijn twee toiletten, waarvan een waar ook een rollator of rolstoel in kan. Daarnaast is er een gezellige woonkamer en een royale activiteitenkamer, waar men kan biljarten en knutselen. Verder komt er een uitgebreide keuken waarin we naar hartenlust kunnen bakken en braden.  

Daarnaast mogen we ons gelukkig prijzen met een prachtige ruime tuin (nagenoeg rondom het gebouw), ook hier kunnen we in aan de slag.

Functie van het ontmoetingscentrum

Onze ondersteuning is gebaseerd op het adaptatie coping model van Dr. Rose-marie Dröes (VUmc)  en is bedoeld voor mensen met geheugenproblemen, die behoefte hebben aan dagstructuur, sociale contacten, informatie en het leren omgaan met de ziekte. Link naar artikel

Wij tillen onze deelnemers boven de ziekte uit, kijken naar wat iemand nog wel kan.

 

Mantelzorgondersteuning

Dementie heb je niet van 09:00 tot 17:00 uur, maar 24 uur per dag.

Het ontmoetingscentrum biedt mantelzorgers tijd voor zichzelf, om op adem te komen of zelf een activiteit te ondernemen, in de wetenschap dat zijn of haar naaste het ook naar zijn zin heeft bij ons in het ontmoetingscentrum.

Als je partner, vader of moeder met dementie te maken krijgt, zit daar naast een lichamelijke belasting ook een emotionele en relationele kant aan.  Mantelzorgers kunnen en doen echt heel veel en hebben alles over voor hun naaste, maar er zit een grens aan de belastbaarheid en houdbaarheid.

Onderzoek heeft uitgewezen dat  mantelzorgers die zorgen voor een naaste met dementie gemiddeld 4 tot 8 jaar korter leven. Link naar artikel

Het ontmoetingscentrum moet een bijdrage leveren aan het ontlasten van de mantelzorger en een fijne dag voor de persoon met dementie, waardoor beide het samen langer vol houden.

Hulp gevraagd

Bij het opknappen van de ruimten en het verzamelen van het 2dehands interieur kunnen wij nog hulp gebruiken. Interesse? Mail info@kingarthurgroep.nl of bel 035-2050950 

 

Boodschappenlijstje

Wij zoeken nog 1 of 2 goed uitziende (relax)fauteuils en keukengerei, zoals een (staaf)mixer, broodrooster, tosti- en wafelijzer.

Plattegrond

Foto’s

Programma

december 2019

Links

Nieuwsbericht: Ontmoeten in de vernieuwde Oude Bieb

http://www.kleinagteveld.nl/

Artikel

Meer artikels

Folder

Folder Achterveld De Oude Bieb

Flyer

Flyer Achterveld Walter van Amersfoortstraat