Logeerhuis Voor Licht Dementerenden Op Terrein Berg En Bosch

Thuiszorgorganisatie King Arthur Groep opent op 1 oktober een logeerhuis voor licht dementerenden op het terrein van Berg en Bosch in Bilthoven. Het logeerhuis krijgt in totaal negen kamers. Doel van het logeerhuis is om mantelzorgers een paar dagen te ontlasten.

Begeleider Gerdine Timmerman doet een balspel met dementerenden in de tuin van de Opstandingskerk in De Bilt.
Begeleider Gerdine Timmerman doet een balspel met dementerenden in de tuin van de Opstandingskerk in De Bilt. © Angeliek de Jonge
Gerdine Timmerman is een van de begeleiders van het ontmoetingscentrum dat nu nog in de Opstandingskerk aan de 1e Brandenburgerweg in De Bilt is gevestigd. Twee keer per week worden daar ’s middags licht dementerende mensen opgevangen. Er wordt geknutseld, gesport, er worden gedichten voorgedragen en er wordt gezongen.
Rose-Marie Dröes, hoogleraar psychosociale hulpverlening voor mensen met dementie aan het VUMC in Amsterdam, stond aan de wieg van het ontmoetingscentrum, zoals het ook in de Opstandskerk in De Bilt is gevestigd. Volgens Timmerman wilde zij een veilige omgeving scheppen waar dementerende mensen elkaar kunnen ontmoeten en zo de mantelzorger even ontlasten.
De bezoekers van het ontmoetingscentrum zijn hier geen patiënten, volgens Timmerman. „We willen ze in hun kracht zetten en denken in mogelijkheden. Zo is er bijvoorbeeld een mevrouw die vroeger heel goed piano kon spelen. Dat lukt niet meer zo, maar we willen juist dat ze laat zien wat ze nog wél kan. We willen de mens laten zien achter de ziekte.”
Zo heeft elke bezoeker weer een specialisme. De een draagt prachtig gedichten voor, de ander houdt weer van knutselen. „Met z’n allen vormen we het koor Con Amore. Tijdens de Wereld Alzheimerdag zingen we weer liedjes in het Lichtruim in De Bilt.”
Hoewel het huidige ontmoetingscentrum goed bereikbaar in het centrum van De Bilt ligt, zijn de mogelijkheden toch wel beperkt. Timmerman zou graag willen koken met de bezoekers. De twee middagen beginnen namelijk steevast met een lunch. Uitgebreid koken kan op de huidige locatie niet. Straks, in het nieuwe onderkomen op het terrein van Berg en Bosch, zijn er mogelijkheden te over. „Dan kunnen we ook met de duofiets op pad. Of een wandeling maken over het terrein. Er is een hertenkampje en er zijn pauwen.”
Daarnaast zijn er ook scholen gevestigd op het terrein. Dat komt goed uit, want contact en interactie met mensen is heel erg  belangrijk voor de bezoekers van het ontmoetingscentrum. Timmerman denkt bijvoorbeeld ook aan het aanleggen van een moestuin. Met eigen verbouwde groente met een maaltijd koken, lijkt haar fantastisch.
Nieuw is straks dat er ook gelogeerd kan worden om de mantelzorgers te ontlasten. „Dan kunnen ze een keertje een week op vakantie, of in het weekend uitrusten.” Dat het niet in het hartje van De Bilt of Bilthoven ligt, is in de ogen van Timmerman geen probleem. „Elk half uur rijdt er een busje vanaf Berg en Bosch naar het station.
Op 1 september krijgt Timmerman de sleutel van het onderkomen. Dan moet er een maand lang erg hard worden gewerkt om alles te verbouwen. Daarna is het onderkomen niet alleen klaar voor dagopvang, maar ook voor logees die 24 uur, zeven dagen per week professionele zorg kunnen verwachten.